SANCCOB

Het tweede goede doel dat stichting Cari in 2019 steunt is natuurbeschermingsorganisatie SANCCOB. Deze instelling in Zuid-Afrika is in 1968 opgericht om de populatie van lokale zeevogels te schermen en in stand te houden. Hiertoe spant SANCCOB zich in Afrikaanse pinguïns en andere zeevogels te redden, te verzorgen en te rehabiliteren. Ook verricht SANCCOB onderzoek en verzorgt het onderwijs voor de bescherming van lokale zeevogels.

Afrikaanse pinguïn

Onze penningmeester is in november 2018 voor ARTIS op bezoek geweest bij SANCCOB voor de opening van het nieuwe zeevogelziekenhuis en om de pinguïnkolonies in Boulders Beach en Stony Point te zien. De Afrikaanse pinguïn is misschien niet het eerste dier waar je aan denkt als het gaat om bedreigde diersoorten in Afrika. ‘Maar als we niet snel met goede ideeën komen, gaan we deze vogel verliezen’, aldus SANCCOB-directeur Stephen van der Spuy. SANCCOB heeft een zeer breed effect, vanwege hun 24/7 reddingsservice, hun snelle handelen bij olierampen, het financieren en begeleiden van rangers in de pinguïnkolonies, het rehabiliteren van 2500 vogels per jaar, het uitbroeden van eieren en grootbrengen van jongen, het verzorgen van verschillende lespakketten voor jong en oud, het trainen van vrijwilligers en dierverzorgers uit dierentuinen en aquaria wereldwijd, en het doen van onderzoek naar gedrag, ziektes en omgevingsfactoren.

Onze gift wordt deels gebruikt voor het Colony Support Project, waarmee rangers worden ondersteund in de drie pinguïnkolonies waar SANCCOB actief is. Onze penningmeester heeft twee dagen meegelopen met een aantal rangers en hun bekwaamheid en toewijding zorgen ervoor dat er duizenden Afrikaanse pinguïns zijn gered, die het anders nooit hadden gered. Ook spelen zij een cruciale rol in de onderzoekstak van SANCCOB door informatie en observaties door te geven aan het onderzoeksteam. De andere helft van onze donatie gaat naar dit researchteam, dat onder meer onderzoek doet naar de voedselvoorziening van de pinguïns, klimaatverandering en vogelgriep. Daarnaast zijn zij gesprekspartner van de Zuid-Afrikaanse overheid en andere natuurbeschermingsautoriteiten in het ontwikkelen van beleid op het gebied van uitbraken van ziektes en visserij.

Een verslag, in beeld en tekst, van het bezoek vind je hier. Meer informatie over alles dat SANCCOB doet, lees je hier. En het jaarverslag 2018 van SANCCOB vind je hier.