World Cleanup Day 2021

Het door ons opgeruimde zwerfafval in de Litterati app.

Na een jaar van afwezigheid – waarin de penningmeester wel individueel heeft meegedaan aan World Cleanup Day 2020 – heeft het bestuur van stichting Cari op zaterdag 18 september deelgenomen aan World Cleanup Day 2021. Een wereldwijde opruimactie waaraan ruim 180 landen en 20 miljoen mensen hebben deelgenomen. In Nederland waren er 41.342 officieel geregistreerde deelnemers – een recordaantal – verdeeld over 1574 verschillende acties. Stichting Cari organiseerde haar eigen actie in de wijk Homeruskwartier in Almere Poort. Daar hebben wij veel blikjes, snoepverpakkingen, bouwafval, en mondkapjes opgeruimd.

Ons eindresultaat van World Cleanup Day 2021.

Maar het jaarlijkse evenement is niet alleen bedoeld om de straten te ontdoen van zwerfafval. Het gaat vooral ook om het verkrijgen van waardevolle informatie over het soort afval dat er ligt. Dat inzicht is, aldus de organisatie, onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen. Want door middel van de Litterrati app wordt alles wat op straat wordt gevonden en opgeruimd ook vastgelegd. Onze gift in 2019 aan de Plastic Soup Foundation is gebruikt voor de licentie van Litterati, dus het is elk jaar weer leuk om te zien hoe nuttig en waardevol deze app is voor het wereldwijde plastic probleem. Want inmiddels zijn er wereldwijd 15.766.850 stuks zwerfafval opgehaald door middel van deze app. Organisaties zoals de Plastic Soup Foundation gebruiken deze data om in gesprek te gaan met fabrikanten, en zo de vervuiling aan de bron te stoppen. Zo wijzen de data van WCD 2021 erop dat het op 1 juli ingevoerde statiegeld op plastic flesjes resultaat heeft geboekt, want het aandeel flesjes in het gevonden zwerfafval is met 37 procent afgenomen.

Lees hier meer over de World Cleanup Day 2021.

No Comments

Post a Comment